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Memorandum of Agreement 

Frequently Asked Questions with Answers 

 

 

Sunday Racing Paragraph 7 

 

Q.   Is the Sunday Racing Payment paid to staff when racing abroad on a Sunday? 

A.  No, it only applies to racing in Great Britain.  If racing abroad, the employee does not get 

the Sunday Racing Payment in addition to the Abroad Payment. 

 

Q.  Is the Sunday racing Payment paid when travelling on Sunday to race on a Monday 

A.  No – it is only where the race is on a Sunday and this is the basis upon which the tax-free 

element is agreed. 

 

Q. Is the allowance set off against the hourly rate paid? 

A.  No.  The National Minimum Wage Regulations provide that workers must be paid at least 

the Government National Minimum Wage (or if over 25, the Government National Living 

Wage) for time work.  The Memorandum of Agreement between the NTF and NARS sets down 

a rate of £7.83 per hour for time worked away from the yard outside of already paid time.  This 

will increase to £8.21 in April 2019. 

 

Q. Sunday hours in the yard are only a few hours – if someone not due to be working that Sunday 

volunteers and goes racing on a Sunday, do they get a whole day off in lieu or just the normal 

hours from a Sunday? 

A. It is the whole day off in lieu.  It is important that staff have time off – there is an entitlement 

to rest periods under the Working Time Regulations. 

The day off in lieu also applies when an employee not already due to be working travels on a 

Sunday to race on a weekday. 
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Racing Abroad (Paragraph 9) 

 

Racing Abroad Payment 

Q. We have staff who were away all weekend racing abroad – do they receive the Sunday Racing 

Payment and/or the Overnight Payment? 

A. No, the Racing Abroad payment is paid and not the Sunday and/or overnight payments. 

 

Q. Is the Racing Abroad Payment paid in addition to wages being paid for time worked away from 

the yard over and above normal hours? 

A. Yes.   As mentioned above under Sunday racing, all working time out of the yard over normal 

hours must be paid at the rate (currently £7.83) as set out in the Memorandum of Agreement 

and the Racing Abroad payment is paid in additional as an allowance.  Trainers wishing to pay 

a higher hourly rate can do so.   

 

Q.  Staff returning from racing aboard, caught the ferry early in the morning and will get back to 

the yard about 3pm.  Do they receive the Racing Abroad payment for the day spent travelling 

back? 

A. The Racing Abroad payment is paid for the day spent travelling back if the staff do not return 

to the yard before the end of morning stables.  To some extent there is flexibility in this and 

whatever domestic arrangements you have with your yard should be consistently applied. 

 

Absence during sickness (clause 16) 

 

Q.  What is a month’s wages for sick pay purposes? 

A.    It is a calendar month i.e. injured at work and off work from 18th August, would receive full 

wages until at least 17th September.  Yards can pay for longer periods if that is their domestic 

arrangement. 

Q.  What is the usual weekly wage? 

A.  This should be normal weekly wage so should take into account contractual overtime.  

Where staff work irregular hours and do not have a “usual  wage”, an average should be 

calculated from the previous 12 weeks.  It may be necessary to go back further than the 

previous 12 weeks if any of the 12 weeks were not worked or unpaid to ensure that a proper 

average is calculated. 
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Q. The agreement states that the one month’s sick pay is in any one year.  It is easier for us if 

this year is the same as our tax year which is April to March – is that okay? 

A.  The reference to “any one year” is normally treated as the calendar year January to 

December.  However, you can use an alternative twelve months period provide that whichever 

is applied, your staff are fully aware of the position and it is consistently applied.  You should 

not move the goalposts.  
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